De nieuwe hype die later geen hype blijkt te zijn…

Ken je het gevoel dat je geen geschikt aandeel kan vinden voor in je portefeuille? Dat ik precies wat ik nu heb. De laatste plek in mijn portefeuille krijg ik niet opgevuld. Het is dus tijd om anders te kijken en mijn horizon te verbreden. En dat is nodig want er staan nog een aantal posities in mijn portefeuille rond of boven de fair value. Mocht je het vorige week gemist hebben, hier het artikel over de fair values januari ’22.

Nou vind ik het niet erg dat ik een tijdje 19 aandelen heb in plaats van 20. Zoveel maakt dat ook niet uit. Wat ik wel vervelend vind is dat ik tussen al die duizenden bedrijven niet zoveel interessants zie. Dat kan niet waar zijn, dus ik ben bij mezelf te rade gegaan.

Wat blijkt? Ik sluit een grote groep aandelen uit. En is dat wel terecht?

Issues uit het verleden

Alles wat je in het verleden meemaakt vormt je tot wat je nu bent. Zo ook in mijn “beleggings leven”. De afgelopen jaren heb ik veel aandelen langs zien komen die ’the next big thing’ zouden zijn. Waarschijnlijk ken je de historie van de dot-com bubbel wel. Maar dit soort overdreven waarderingen zijn er altijd wel ergens.

2008-2010 Renewable energy

In de eerste 2-3 jaar dat ik ging beleggen (2008-2010) was er hype rond renewable energy. Op dit moment is die categorie ook niet bepaald goedkoop, maar dat is nog niks vergeleken met toen. First Solar was toen ‘het’ aandeel om te hebben. We gingen namelijk massaal gebruik maken van zonne energie. Dat was niet alleen toen super logisch, het blijkt uiteindelijk ook waarheid geworden. Sterker nog, de hoeveelheid opgewekte zonne energie stijgt nog steeds.

Maar het aandeel? In 2008 boven de $300, in 2009 en 2010 zo rond de $125-$150. In die tijd werd er alleen nog geen euro verdiend. In 2012 zijn we gaan zien dat geld verdienen met zonne energie iets anders is dan de gedachte dat zonne energie een goed idee is. Koers? $11. Inmiddels is First Solar een grote speler in de zonne energie, maken ze winst en groeien ze nog steeds hard. De koers vandaag, 14 jaar later: $84.

Naast First Solar zijn er nog tal van vergelijkbare renewable energy voorbeelden. Wat ik geleerd heb is dat een logische toekomstverwachting (schone energie) en een goed businessmodel (geld verdienen) niet vanzelfsprekend gelijk opgaan. 2008-2010 was echt een renewable energy hype. Hypes… daar wou ik in mijn beleggings carriere wegblijven!

2010-2012 Veilige havens

In deze jaren zitten we nog middenin de naweeën van de financiële crisis. De banken en verzekeraars lijken er wel weer bovenop te komen, maar nu hebben we een staatsschuldencrisis. Het lijkt er op dat de schulden van bepaalde landen niet meer betaalbaar zijn. Griekenland is inmiddels technisch gezien failliet. De rentes op staatsobligaties vliegen de pan uit. Voor de zuidelijke eurolanden tot boven de 6%-7%. En voor Griekenland tot boven de 30%.

Waar moesten we vooral in beleggen? Goud! En dan niet persé fysiek goud, dat rendeert namelijk niet echt. Maar wel in de goudmijn bedrijven. De vraag naar goud zou namelijk alleen maar toenemen aangezien de financiële onzekerheid nog lange tijd zou aanblijven. En met de kredietcrisis vers in het geheugen konden we ons daar alles bij voorstellen. Goud behoudt zijn waarde en het een was een hedge tegen inflatie. De centrale banken waren toen namelijk record hoeveelheden geld in de economie aan het pompen. Dat die hoeveelheden later ruimschoots werden overtroffen wisten we toen niet. We waren toen namelijk vooral bang voor het omvallen van de euro. Het was reëel in die tijd, geen bangmakerij of onnodige onrust. Goud was het logische veilige alternatief.

Barrick Gold was ‘de’ gold pick van dat moment. Het was de grootste en meest geografisch gespreide en daardoor minder risicovol. Bovendien had Barrick een enorme pijplijn aan nog te delven goud. De koers ging van ca. $30 in 2009 naar ruim $50 in 2010. En vanaf dat moment kon het alleen maar meer worden, $50 was een koopje, ondergewaardeerd en een mooie kans om in te stappen voor de lange termijn. Na 2012 gingen we toch langzaam aan die schuldencrisis oplossen en er kwam iets meer vertrouwen. Koers nu, tien jaar later: $19. En het is nog steeds een uitstekend bedrijf, net als toen. Alleen is de vraag naar goud niet zo exponentieel toegenomen als toen gedacht.

Wederom is dit één voorbeeld. Maar de veilige havens en zogenaamde ‘hard assets’ waren in die tijd ‘de’ plek om toekomstig rendement te halen. Er waren talloze voorbeelden. Voor mij een nieuwe bevestiging; wegblijven van hypes!

2013-2014 3D Printen

Nog ééntje dan… Door deze categorie heeft menig belegger een grote deuk in z’n portefeuille gekregen. 3D printen stond in de startblokken om booming te worden. De techniek was namelijk zover dat het behalve industrieel ook voor consumenten gereed was. Qua formaat en voorzichtig ook qua prijs. Wel in de beginfase, maar juist daarom was dit ‘het’ moment. Het werd vergeleken met de opkomst van normale printers in de jaren ’90. Die waren eerst ook alleen voor de industrie en later voor consumenten. In die ontwikkeling waren er ook veel criticasters die aangaven dat printers nooit bij consumenten thuis zouden komen. Die vlucht is toen echter extreem groot geweest en zo zou het ook met 3D printers gaan. Eerst om eenvoudige spullen voor in je huis te printen en later zelfs om je eigen kleding te printen.

Het was zelfs de technologie die hele fabriekshallen zou sluiten. We downloaden namelijk een ontwerp en we maken het product zelf. Het was toen helemaal geen gekke gedachte en misschien is dat het nog steeds niet. Ik kan mij alleen de laatste dag niet herinneren dat ik op pad ging voor een nieuwe 3D printer voor thuis.

De first mover in 3D printers land? 3D Systems. Die was niet meer in te halen door concurrenten. En het geld kon niet alleen verdiend worden met de hardware, maar ook de grote hoeveelheden materiaal en ontwerpen die erbij gekocht konden worden. Een giga markt die alleen maar groter en uitgebreider ging worden. De koers in 2012 is van $15 gestegen naar bijna $100 in 2014. En het was vooral nog niet te laat om in te stappen. Koers nu, 8 jaar later? $20. En het gaat best goed met 3D systems. Het is het grootste 3D printing bedrijf ter wereld. Het groeit en maakt winst. Alleen heb jij waarschijnlijk nog geen 3D printer thuis. Net als je vrienden en familie.

Conclusie (oud)

Of het nu gaat om een eeuwenoud product als goud, waar de verwachting hoog zijn. Een nieuwe technologie die de wereld gaat veroveren, 3D printen. Of een oplossing in de energietransitie die we voor ons zien, zonne energie. De voorbeelden in dit artikel is slechts het topje van de ijsberg van wat ik afgelopen jaren heb gezien. Wanneer de verwachtingen hoog zijn en die verwachtingen ook logisch lijken, wil dat niet altijd zeggen dat erin beleggen slim is. Vaak worden de verwachtingen overdreven en groeien de bomen tot in de hemel. In praktijk blijkt vaker dat er gewoon sprake is van een hype. Dat maakt het bedrijf niet slecht, de technologie niet onbruikbaar en de toekomstverwachting niet onjuist. Maar wel overdreven.

Ik blijf weg bij hypes, voor zover ik dat kan inschatten. Ik ga niet hopen dat ik een pot met goud vind aan het eind van de regenboog.

Wat ik in praktijk heb gezien is eigenlijk vergelijkbaar met de Gartner Hype Cycle. Dat is een model dat ook daadwerkelijk wordt gevuld op basis van onderzoek. Het is interessant om een ingevuld model zo nu en dan te bekijken en een beetje gevoel te krijgen waar bepaalde nieuwe technologie zit in de ontwikkeling. Google naar Gartner Hype Cycle en je vindt bergen informatie.

De Gartner Hype Cycle is geen model om koersen of winsten te voorspellen. Maar het geeft je wel een nieuwe bril om te kijken naar de huidige verwachtingen van nieuwe technologie of ontwikkelingen.

Conclusie (nieuw)

Klinkt allemaal leuk en aardig. Maar ik heb ook een paar mooie namen gemist in mijn jaren als belegger. Amazon, nooit gehad. Netflix, kwam ik veel te laat achter. Booking.com, was voor mij ‘gewoon’ een website. Ook in deze categorie kan ik nog wel een aardig lijstje oplepelen.

Nu denk ik niet dat je 20 van dit soort lange termijn toppers in je portefeuille kan krijgen. Maar ik ben er niet eens naar op zoek! Mijn diep gewortelde les om bij hypes weg te blijven heb ik zelf misschien een beetje overdreven. Als ik mijn ogen op z’n minst openhoudt en mij ga verdiepen in dit soort enorme groeiers met extreme potentie… Wie weet… één of twee van dit soort toppers zorgen ervoor dat je vijf jaar eerder met pensioen kan. Misschien wil ik dat niet… Maarja het kan wel 😎.

In 2022 ga ik mij verdiepen in de grote groeiers. De grote beloftes van de toekomst. Shopify, Docusign, Airbnb, Spotify, Unity, Crowdstrike, Snowflake, etc. Een beetje in die categorie. Waarschijnlijk gaat het overgrote deel voor mij afvallen. Maarja dat is ook zo bij alle andere aandelen die ik analyseer 🤷‍♂️.

Ik zoek de nieuwe hype die later geen hype blijkt te zijn. Gewoon door een goede fundamentele analyse te doen en een goede waardering van het aandeel. Ik heb zin in de zoektocht. Een nieuwe categorie bedrijven waar ik ga proberen de waarde tussen de hypes te vinden 💪.

Tot slot

Vragen? Stel ze via Instagram.
https://www.instagram.com/dennisemmelkamp/

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel namelijk mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.

Mijn actuele portefeuille kan je volgen via: https://beta.portfoliodividendtracker.com/p/JtnSovpfSBJZogE0

Tot volgende week!