Vragen over beleggen uit 2021

Het jaar is bijna ten einde. Als ik terugkijk op 2021 valt er voor mij één ding in het bijzonder op. Namelijk de hoeveelheid vragen die ik heb gekregen 😁. In 2021 ben ik gestart met het delen van mijn portefeuille en kennis over beleggen. Voor die tijd heb ik dat nooit gedaan, ook nauwelijks in mijn directe omgeving. Ik had toch altijd de angst dat mensen dan wellicht iets gingen doen omdat ik het deed. Die zorg heb ik nog steeds wel, maar de positieve reacties van jullie door mijn kennis te delen weegt toch zwaarder. Ik merk dat veel van jullie het waarderen en er iets van opsteken. Dat maakt het voor mij waardevol om te doen.

Het begon begin 2021 allemaal met een simpel mailtje aan Pim Verlaan van de podcast Jongbeleggen. Pim moedigde mij aan om mijn kennis te delen. Inmiddels ben ik ruim 200 berichten in de community van Jongbeleggen verder. Daar heb ik met Pim drie video’s gemaakt over het waarderen van aandelen. Je hebt mij vijf afleveringen kunnen beluisteren als gast in de podcast van Jongbeleggen. En kan je vier afleveringen beluisteren die ik zelf heb gemaakt met Milou Brand, als invaller van Pim. Daarnaast heb ik inmiddels een instagram account en website waar ik mijn inzichten deel.

Dat was mijn beleggingsreis voor 2021 in een nutshell. Gedurende het jaar heb ik heel veel vragen gehad en beantwoord. Ik geef je in dit artikel de antwoorden op de vaak gestelde vragen van 2021.

Houd je rekening met trends in koersen?

Nee. Met trends houd ik geen rekening. Ook niet met andere technische aspecten van koersen en grafieken. Ik kijk er niet naar. Trends zijn namelijk heel duidelijk, achteraf 😉. Ik heb nog nooit iemand iets zinnigs horen zeggen over de toekomst op basis van een grafiek en de trend. 

Maar als er beleggers zijn die er wel succes mee hebben, dan moet je dat natuurlijk vooral doen. Het is alleen voor mij niet weggelegd. Ik krijg er ook geen fijn gevoel van. Als ik een aandeel wil hebben en het stijgt na een daling dan denk ik dat ik te laat ben. Dan baal ik. En als het nog harder stijgt kan ik mijzelf wel voor m’n kop slaan. En als het daarna toch weer daalt dan koop ik maar omdat ik anders de boot ga missen. Maarja… als het dan toch weer daalt baal ik van mezelf omdat ik te hebzuchtig was. Been there, done that 😇

Als een aandeel zakt koop je dan bij om je GAK te verlagen?

GAK, oftewel gemiddelde aankoopkoers. Een concept waar ik nog nooit iets mee heb gedaan en ik ben het eigenlijk ook nooit tegengekomen. Tot 2021 dan… Veel jonge beleggers zijn er druk mee omdat ze twee zaken afwegen. Moet ik bijkopen om mijn GAK te verlagen? Of is het wel verstandig om bij te kopen want dan verhoog ik mijn GAK?

Ik zou het hele concept uit het raam gooien. Voor de afweging die je maakt zou het namelijk niet uit moeten maken. Je koopt iets voor minder geld dan het waard is. Dat is de essentie van waardebeleggen.

Er zijn tal van aandelen die door de tijd heen meer waard worden en waar de prijs meestijgt. Als er dan nog steeds een gat zit tussen waarde en prijs dan is het heel logisch om bij te kopen. Dat je GAK omhoog gaat maakt niet uit.

Als de koers van een aandeel zakt en dat is terecht omdat de waarde ook daalt, dan is bijkopen niet logisch. Ook niet om je GAK te verlagen.

Ik snap het vervelende gevoel als een aantal van je holdings onder water staat. Maar je GAK verlagen om sneller in het groen te staan is geen verstandige afweging. En kan zelfs heel duur uitpakken.

GAK is slechts een statistisch gevolg van je acties. En geen belangrijke variabele.

Als je begint met beleggen moet je dan gelijk 20 aandelen kopen?

Nee, dat hoeft niet. Het is niet verstandig om al je geld op één paard te wedden. Maar het is ook niet verstandig om zomaar 20 aandelen te kopen. Door de jaren heen kom je af en toe een bedrijf tegen die je begrijpt, waar je onderzoek naar doet, die je gaat volgen en waar je enthousiast over bent. Daarna moet de prijs nog goed zijn waarna je het in je portefeuille kan opnemen. Om als startende belegger te denken dat je op dag 1 een volwaardige portefeuille kan hebben is niet realistisch. Dat kan wel, maar dan is een gespreide ETF verstandiger.

Het is wat mij betreft prima om in je eerste maanden of jaren als belegger toe te werken naar 20 aandelen. Of welke ander aantal wat je ook voor ogen hebt. Je zet niet elke keer je hele vermogen in op één paard, maar bouwt rustig op. Spreiding gaat uiteindelijk om risicobeheersing. En 1/20 deel van je vermogen in één aandeel en 19/20 deel in cash kent een lager risico dan 20 aandelen hebben. Dat is echt een andere kijk op spreiding en die zie ik nog te weinig langskomen.

Punt is vooral dat je niet al te veel haast moet hebben om aan de ‘regels’ van het beleggen te voldoen.

Waarom heb je geen obligaties in je portefeuille?

Die leveren te weinig op. Ik ben niet tegen obligaties of andere asset categorieën. Het is heel persoonlijk wat voor jouw situatie een passende oplossing is. Maar voor mij, met mijn horizon, hebben obligaties niet zoveel zin. Bovendien beleg ik niet voor een moment in de toekomst waar ik ineens al het vermogen nodig heb. Wellicht ga ik er ooit van leven en met pensioen, maar ook dan is het prima dat de koersen nog wat bewegen.

Als mijn doelen veranderen of mijn horizon korter wordt, dan ga ik er waarschijnlijk anders naar kijken. Wie weet praat ik jullie over een aantal jaar bij over mijn obligaties in mijn portefeuille.

Obligaties zijn natuurlijk ook een beetje saai… Beleggen is voor mij ook een hobby en naar bedrijven en CEO’s kijken is leuker dan naar een stuk schuldpapier 😁.

Kijk je naar de koers/ winst verhouding van een aandeel?

Nee. Het is gewoon een slechte maatstaf voor toekomstig rendement. En voor de waardering van een aandeel heeft het geen toegevoegde waarde. Een koers/ winst verhouding is niets meer dan de winst uit jaar te pakken en die te delen door de koers.

De waarde van een bedrijf zit in het geld wat een bedrijf in de toekomst allemaal gaat verdienen. Dat is niet uit te drukken in een koers/ winst verhouding. Ook een vergelijking van de koers/ winst verhouding tussen sectorgenoten heeft voor mij geen waarde. Het is echt veel te simplistisch om te denken dat dat mogelijk is. De vergelijkbaarheid van bedrijven is zelden groot genoeg om daar conclusies aan te verbinden.

Dat er heel vaak met koers/ winst verhoudingen wordt gewerkt ligt in het feit dat het logisch lijkt en het simpel uit te rekenen is. Het is makkelijk te begrijpen en het zegt iets over de verhouding van de winst op één moment ten opzichte van hoeveel beleggers bereidt zijn daarvoor te betalen op dit moment. Het kan dus prima een begin van je zoektocht zijn naar meer informatie. Als de koers/ winst verhouding hoog is dan verwacht men waarschijnlijk een positieve toekomst. Bij een lage koers/ winst ziet men het vaak minder rooskleurig of zijn er grotere risico’s.

Koers/ winst verhouding is wat mij betreft, net als heel veel andere metrics en ratio’s, een inzicht om daarna te kijken of je iets kan verklaren. Maar over de waardering zegt het niks.

De inflatie loopt op, pas je je portefeuille aan?

Nee. Ik beleg sinds 2008 en als ik op alle issues in de wereld mijn portefeuille zou hebben aangepast, dan was ik aan de lopende band mijn portefeuille aan het omgooien. Er is altijd wel iets aan de hand wat we spannend vinden. Of het geopolitieke spanningen zijn, economische conjunctuur of nieuwe trends. Ze komen en gaan…

De echte plussen en minnen op de beurs komen niet uit alles wat we zien en voorzien. Dat zit altijd in alles wat we niet zien.

Achteraf kunnen we ook altijd lezen hoe je de afgelopen maanden wel of niet had moeten beleggen. We zien welke sectoren outperformen en welke aandelen achter blijven. Dat wekt de indruk dat we dus slim kunnen zijn en deze trends voor kunnen zijn. Ik ben er een paar geleden mee gestopt in ieder geval. De voorspellingen vooraf komen namelijk zelden uit en achteraf weten we precies wat we eigenlijk hadden moeten doen.

Ik zie het allemaal wel. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Ik koop ondergewaarde aandelen en vroeg of laat levert dat geld op. Veel ingewikkelder maak ik het niet.

In China is er een vastgoedcrisis (Evergrande), houd je er rekening mee in je portefeuille?

Nee. Ik denk dat er veel is om ons zorgen over te maken. Economisch en maatschappelijk. Er hangt bijna altijd wel onheil in de lucht, soms terecht en soms valt het mee. Er is alleen altijd meer zorg dan je qua beurskoersen kan verklaren. Ik heb altijd meer redenen om al mijn aandelen te verkopen, dan ik heb om bij te kopen. Alleen ben ik blij dat ik met beleggen gewoon de positieve bril op houd. Ik kijk naar toekomst en weet dat die over 10 tot 30 jaar beter is dan vandaag. Natuurlijk was vroeger alles beter 😉. Maar qua welvaart, economische vooruitgang en bijbehorende stijgende beurzen niet.

En zo nu en dan krijgen bepaalde onheilsvoorspellers gelijk, dat weet ik. En dan struikelen zij over elkaar heen om te vertellen dat ze het juist hebben gezien. Maar het is bekend dat het je meer rendement kost door je voor te bereiden op koersdalingen, dan je verliest door de daling gewoon af en toe mee te maken. Daar houd ik mij aan vast. Het slaapt ook veel beter 😃.

De koersen zijn post-corona fors opgelopen, overweeg je om winst te nemen?

Winst nemen is eigenlijk een gekke term in beleggingsland. Ik zie het nooit als ‘winst’. Het kan zo zijn dat ik een aandeel verkoop en een andere terugkoop. Maar dat heeft te maken met het slim mogelijk inzetten van mijn vermogen. Ik zie het niet als winst en feitelijk heb ik ook nog niks extra’s gekregen om het moment dat ik verkoop. Ik verschuif gewoon mijn geld naar een andere plek.

Ik zie geen winst of verlies in mijn portefeuille. Ik zie vrij klinisch een prijs van een aandeel en een waarde die ik er voor bepaald heb. Het gat daartussen is mijn potentiële winst zou je kunnen zeggen.

Verkopen doe ik dus nooit om ‘winst’ te nemen. Ik verkoop alleen als de prijs hoger is dan de waarde.

De kwartaalcijfers van bedrijf x zijn goed, pas je je waardering aan?

Zelden. Vaak zijn kwartaalcijfers een bevestiging van wat je al weet of had verwacht. Het kan een beetje in de plus of in de min zijn, maar een fundamentele wijziging van de toekomst van het bedrijf voor de komende 10-20 jaar is het meestal niet.

Ik pas dus geen waarderingen aan voor een aandeel dat nog behoorlijk onder de fair value noteert en waar de kwartaalcijfers niks geks laten zien. Als de prijs en de fair value dicht bij elkaar komen dan ga ik iets preciezer kijken hoe het gaat en of er iets bijgesteld moet worden. Maar zelfs dan zijn de kwartaalcijfers daar niet vaak de aanleiding voor. Het gaat vaker om nieuwe inzichten die ik opdoe of om wijzigingen in de lange termijn strategie van een bedrijf.

De waarde die beleggers hechten aan de mee- of tegenvallende kwartaalcijfers vind ik vaak overdreven. Het lijkt meer iets voor de diverse nieuwssites om de pagina dagelijks te vullen.

Waarom koop je geen crypto’s?

Ik kan namelijk heel precies uitrekenen wat crypto’s waard zijn! Precies nul euro. Wat men er voor wil betalen is een ander verhaal. Als je als waardebelegger echt snapt waardoor waarde wordt gecreëerd dan snap je ook dat crypto’s dat niet doen. Dat zegt niks over het nut en de toegevoegde waarde van sommige coins. Dat geloof ik namelijk wel. Ik geloof ook dat we de komende jaren nog heel veel baat gaan hebben bij de techniek en de toepassingen die daaruit voort komen.

Ik beleg dus niet in crypto’s omdat het geen waarde creëert. Je kan er wel geld mee verdienen, maar dat is wat anders. Het is een beetje hetzelfde als aan een proftennisser vragen waarom hij niet gaat voetballen. Daar kan je immers ook geld mee verdienen, misschien wel meer. Ik ben goed in het analyseren van een business en het bepalen van een waarde. Dat is een andere discipline dan het handelen of investeren in crypto’s.

Tot slot

We gaan kerst vieren. Voor velen een jaar met ups en downs, moeilijke momenten en hopelijk ook fijne herinneringen. Ik gun je super fijne dagen met de mensen die lief hebt! Geniet en wees een beetje lief voor elkaar. Proost!

Vragen? Stel ze via Instagram.
https://www.instagram.com/dennisemmelkamp/

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel namelijk mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.

Mijn actuele portefeuille kan je volgen via: https://beta.portfoliodividendtracker.com/p/JtnSovpfSBJZogE0

Tot volgende week! Bij de oliebollen en Champagne! 😋