Fair values maart ’22

Wat te doen met de fair values? Oorlog, nog verder oplopende energiekosten, voedselprijzen schieten omhoog door de prijsstijgingen bij bijvoorbeeld tarwe en maïs, vliegverkeer is lastiger geworden en distributienetwerken zijn nog verder verstoord. En dan is de lijst nog niet volledig…

De effecten zijn redelijk zichtbaar en de gevolgen ook. Maar twee grote vragen blijven nog onbeantwoord; hoe lang gaat dit duren? En; hoe ver gaat het escaleren? Misschien blijven we nog meer dan drie jaar in een oorlogssituatie, inclusief alle gevolgen. Maar het kan ook met een paar weken voorbij zijn. Het maakt allemaal nogal uit voor de toekomstige winsten van bedrijven. En precies die onzekerheid zie je nu terug op de financiële markten.

Vooralsnog baseer ik mij op een situatie die niet extreem gaat escaleren. Bijvoorbeeld door het gebruik van nucleaire wapens of een volledige oorlog waar de Navo in meevecht. In dat scenario kan je sowieso weinig zinnigs meer zeggen over waarderingen. Aan de andere kant houd ik wel rekening met een scenario van langdurige oorlog of onrust in de economie. Er is nog beperkte informatie beschikbaar vanuit de bedrijven om daar echt onderbouwde aanpassingen in te doen, maar dat gaat ongetwijfeld de komende maanden wel gebeuren. De fair values gaan dus waarschijnlijk negatief aangepast worden.

Voor nu zie ik in ieder geval twee fair values die ik naar boven kan bijstellen. Bij de andere posities verwacht ik een beperkt negatief effect. Maar met een beetje nuchtere kijk hoeven we ons ook niet extreem veel zorgen te maken. Over de aandelen dan…

Archer Daniels Midland

De prijzen voor agrarische commodities zijn fors opgelopen en kunnen voorlopig nog wel hoog blijven. ADM profiteert daarnaast ook van de gestegen brandstofprijzen omdat ze biofuels produceren. De FV van ADM heb ik daarom verhoogt van $81 naar $84. De koers is inmiddels ook fors opgelopen, van aankoop op $52 in januari 2021, naar $82 nu. ADM is met bijna 10% mijn grootste positie geworden en de echte onderwaardering is er wel uit. Daarom overweeg ik een gedeeltelijke verkoop.

Shell

Een beetje dezelfde redenatie als bij ADM. Het is aannemelijk dat de energieprijzen de komende tijd op relatief hoog niveau zullen blijven. Daarnaast wil Europa minder afhankelijk zijn van olie en gas uit Rusland. Daarvoor moeten we enorme investeringen doen en Shell gaat daarvan de wind in de rug krijgen. Zowel aan de duurzame kant als de olie en gas kant. De FV gaat van €27 naar €31

Eerste rondje langs de velden

Laten we de rest ook eens nuchter bekijken. Welke invloed hebben alle spanningen nu echt fundamenteel op de bedrijven?

 • Ahold
  In de markten van Ahold gaan we niet minder boodschappen doen. Daarnaast is Ahold prima in staat om de prijzen verhogen bij oplopende inflatie. Wellicht zit daar een vertraging in, maar fundamenteel is er voor Ahold niks veranderd.
 • Alphabet
  We gaan niet minder op internet, misschien nu juist wel meer. De marketingbudgetten van bedrijven kunnen wel lager worden en daar kan Google last van krijgen. Het is de vraag in hoeverre dat effect gaat optreden. Aan de andere kant is in de FV berekening ook gewoon meegenomen dat het af en toe economisch een beetje tegenzit. In de FV berekening heb ik geen rechte streep omhoog vanaf het meest gunstige punt. Misschien komt er een kleine bijstelling van de FV naar beneden, maar ik verwacht niet zoveel.
 • Alstom
  Wanneer energieprijzen stijgen wordt reizen met het OV relatief gezien goedkoper (ten opzichte van auto en vliegtuig). Daarnaast verwacht ik niet dat overheden de investeringen in OV-infra nu ineens gaat terugschroeven. Ook zie ik geen reden voor minder gebruik van het OV. Stijgende inkoopprijzen kunnen Alstom wel raken maar als je hun eigen risico management bekijkt kan dat ook niet extreem zijn. Dit meldt Alstom daarover:

As much as possible, the Group includes into customer contracts a customer price adjustment clause, so that the Group has a limited exposure to the variation of commodity prices.

 • ASR
  Ik heb mijn verzekering nog niet opgezegd en jij waarschijnlijk ook niet. Ik ben niet meer gaan claimen en jij waarschijnlijk ook niet 🤷🏻‍♂️. Niet zoveel spannends aan de hand voor ASR wat mij betreft.
 • Berry Global
  We gaan niet ineens minder plastic gebruiken. Berry is in het verleden heel goed in staat geweest om stijgende inflatie door te bereken. Ze kunnen we last krijgen van de verstoringen in de supply chain. Dat kan best een rem om de omzet zetten. Dat ga ik komende tijd in de gaten te houden.
 • BMW
  Zij laten nu al ruim 2 jaar zien dat ze met een lagere productie en stijgende prijzen meer winst kunnen maken. Of ze dit schepje erbovenop ook aankunnen is de vraag. Dat ga ik de komende tijd in de gaten houden.
 • DocuSign
  Daar kan je hier en hier alles over teruglezen. Ik denk niet dat DocuSign veel hinder ondervindt van de huidige situatie. Business as usual…
 • Electronic Arts
  Men gaat niet minder gamen. EA heeft nauwelijks last van inflatie of verstoringen in de distributieketen.
 • Heidelbergcement
  Ook zij hebben laten zien uitstekend in staat te zijn om kosten door te berekenen. Het is mogelijk dat we minder gaan bouwen door vraaguitval als gevolg van economische tegenwind of door de fors gestegen bouwkosten. Het is net als bij BMW de vraag of ze dit schepje erbovenop ook goed kunnen managen. Maar de onderliggende behoefte blijft bestaan en komt er uiteindelijk uit.
 • International Consolidated Airline Group
  Bij deze airline speelt een dubbel effect. Enerzijds het openen van reizen door het opheffen van de corona maatregelen. Aan de andere kant is vliegen beperkt of via een omweg door de oorlog in Oekraïne. De gestegen brandstofprijzen gaan de marges raken of de duurdere vliegtickets zorgen voor vraaguitval. Komende maanden wordt meer duidelijk hoe airlines er nu precies voorstaan.
 • Just Eat Takeaway
  We gaan niet minder pizza bestellen door de oorlog en ook inflatie zal JET nauwelijks raken. Maar goed, JET kon de afgelopen maanden alleen naar beneden omdat ze iets anders te ‘bewijzen’ hebben. En dat is winstgevend worden. Pas als dat bewijs geleverd wordt denk ik dat JET de weg weer omhoog kan vinden. De onzekerheid in de waardering blijft onverminderd hoog, maar dat komt niet door de oorlog.
 • KION Group
  Stijgende loonkosten, oplopende inflatie en verstoringen in distributieketens zorgen allemaal voor een hogere onderliggende vraag naar de producten van KION. Intralogistics efficiënter maken, meer met robots en automatiseren neemt al jaren een vlucht en dat gaat door deze omstandigheden niet stoppen. KION heb ik deze week ook bijgekocht op €70.
 • Pinterest
  Net als bij Google kunnen de advertentiebudgetten onder druk komen te staan door economische tegenwind. Het is de vraag in hoeverre het Pinterest gaat raken en dat ga ik de komende tijd in de gaten houden.
 • Samsung
  De vraag naar chips blijft onverminderd hoog en met toenemende defensiebudgetten wordt die vraag alleen maar groter. Ik zie nauwelijks negatieve effecten voor Samsung. Wellicht bij de consumentenelektronica, maar dat is een kleiner deel van de winst dan de chips.
 • Thor
  De vraag naar vakanties is post corona hoog. De vraag naar campers is ook nog onverminderd groot. Ook tegen de reeds gestegen verkoopprijzen. Economische tegenwind gooit natuurlijk wel roet in het eten voor Thor. Als het slecht gaat bezuinigen we eerst op boten, auto’s, caravans, campers, huizen, etc. Dat effect zit al meerjarig in de FV van Thor, maar als het negatieve economische effect heel lang aanhoudt is het wellicht reden om de waardering negatief bij te stellen.
 • Zalando
  Zalando kan eenvoudig hogere prijzen doorbelasten. Het distributienetwerk van Zalando wordt steeds efficiënter en heeft daarmee juist een voordeel ten opzichte van concurrenten. Teruglopende consumentenbestedingen kunnen roet in het eten gooien voor Zalando. Dat is vooral wat ik in de gaten ga houden.

Algemene conclusie

Het is dus vooral even afwachten wat er gaat gebeuren. Voor mij is er nu geen reden om fundamentele wijzigingen in mijn portefeuille door te voeren. Als de oorlog verder escaleert dan doorloop ik het verlies en komen we er uiteindelijk weer bovenop.

Tot slot

Vragen? Stel ze via Instagram.
https://www.instagram.com/dennisemmelkamp/

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel namelijk mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.

Mijn actuele portefeuille kan je volgen via: https://beta.portfoliodividendtracker.com/p/JtnSovpfSBJZogE0

Tot volgende week!