Update Johnson Matthey (trading update)

Wat een timing! Afgelopen donderdag hoorde je mij nog enthousiast vertellen over Johnson Matthey (JM). Tenminste als je de podcast aflevering van jongbeleggen al hebt beluisterd.

De shownotes vind je hier.

Surprise!

De aflevering is woensdag opgenomen. En donderdagochtend kwam JM met de boodschap dat zij stoppen met de ‘battery materials’. Dat was echt een enorme verrassing. En dat vonden er meer. De koers kreeg een tikje, -/-18%.

JM is al vanaf 2015 bezig om deze technologie te ontwikkelen. Dat er nu een plotselinge draai is van ‘optimistisch’ naar ‘geen economische waarde’ is echt heel vreemd. Zo’n grote draai heb ik zelden meegemaakt bij bedrijven.

Zelfs afgelopen kwartaal was de CEO van JM nog optimistisch. Hij hield rekening met 12-15% ROIC in de battery materials. En er werden honderden miljoenen geïnvesteerd in fabrieken. Ook waren er al contracten afgesloten voor de inkoop van de benodigde precious metals. De CEO gaf aan ‘on track’ te zijn met de ontwikkeling.

Normaal gesproken waardeer ik het als bedrijven ergens de stekker uit durven trekken. Dat is soms een teken van kracht. Maar in dit geval zie ik dat niet zo. Deze technologie zat aan de vooravond van productie, inclusief positieve verwachtingen. En nu stapt de CEO ook op. Het onverwachts mislukken van de technologie en het opstappen hangt natuurlijk met elkaar samen.  Dat is echt een rode vlag. 

De waarde zonder batterijen

In mijn modellen had ik rekening gehouden met de batterij technologie. In de bepaling van de fair value van JM speelde deze technologie een belangrijke rol. Niet alleen omdat het in binnen enkele jaren positieve cashflows genereert. Maar ook omdat die cashflows weer geïnvesteerd konden worden in allerlei nieuwe ontwikkelingen en technologieën.

Een nieuwe fair value berekenen na dit bericht van JM is bijzonder lastig. Nu geven zij aan dat ze zich kunnen focussen op waterstof. Dat klinkt niet slecht. Maar totdat dat echt een growth driver wordt zijn we wel 5-10 jaar verder. En het is nog maar de vraag hoe succesvol ze dat gaan doen. 

Investor call

Er was ook nog een investor call naar aanleiding van het bericht. Nadat ik die heb beluisterd was bij mij de hoop echt weg. Dat was geen sterk verhaal en zeker de antwoorden op de vragen van de analisten waren zwak. JM heeft namelijk vooral van andere partijen gehoord dat er teveel kapitaal geïnvesteerd moest worden voor wat het oplevert. Ook hebben andere partijen JM overtuigt van het feit dat hun concurrentiepositie niet sterk genoeg is. En als kers op de taart vertelt JM dat zij allerlei kansen zien om geld te investeren in vanalles en nog wat veelbelovends. Maar ik kreeg niet het gevoel dat daar nou een concreet en slim plan achter zat.

Conclusie

Dit is echt een geval van falend management. Met te weinig kennis en inzichten hebben ze knollen voor citroenen verkocht. Ik geloof dat er geen opzet achter zit, maar wel onkunde. Het is aan de nieuwe CEO om orde op zaken te stellen en met een gedegen visie het kapitaal te alloceren. Misschien lukt dat. De basis van JM blijft iets waarop je kan innoveren en ontwikkelen. Maar met dit bericht heeft een groot deel van de fundamentele analyse van JM op z’n kop gezet.

Ik wil geen bedrijven in mijn portefeuille waar ik mag ‘hopen’ dat het de goede kant op gaat. En waar ik nauwelijks een degelijke fair value kan bepalen. Ik heb JM vandaag verkocht voor £22,40.

Ik heb JM in februari en november 2020 gekocht, met een GAK van £23,38. In april 2021 heb ik 42% van mijn positie in JM verkocht voor £32,68. De korting in het aandeel was er toen namelijk wel uitgelopen. JM was toen mijn grootste positie, ruim 8% van mijn portefeuille. De combinatie van weinig korting en een grote positie heeft natuurlijk niet de voorkeur. Vandaar de gedeeltelijke verkoop.

Uiteindelijk is het niet zo gelopen als gedacht. Maar gelukkig staat er nog een positief rendement onderaan de streep. Niet omdat ik uiteindelijk gelijk heb gekregen, integendeel. Maar wel omdat ik koop met een ‘margin of safety’. Dan kan het best een keer tegen zitten.

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.