Fair values mei ’22

Jeetje wat zijn er veel aandelen goedkoop. Deze maand heb ik al twee keer extra gestort. En daarmee ontstond er keuzestress omdat ik veel meer wil hebben dan ik cash beschikbaar heb. Op zich een luxe probleem, want vanaf vorig jaar september kon ik nauwelijks nog ondergewaardeerde aandelen vinden.

Heb ik dan geen last van de dalende koersen? Zeker wel. Mijn maandelijkse inleg gaat rechtstreeks het zwarte gat in… Mijn extra stortingen had ik net zo goed in de put kunnen gooien… En alles wat ik heb opgebouwd de afgelopen jaren zit in de papierversnipperaar… Niet alles natuurlijk, maar iemand mag binnenkort de stekker uit de versnipperaar trekken als je het mij vraagt 😁. Het is even wat het is met de dalende koersen. Ik sta voor 2022 op -/-12%, maar dat komt uiteindelijk natuurlijk gewoon weer goed 💪.

Maar let’s go… Eerst het lijstje fair values, dan heb je die alvast ✅. Ik heb het lijstje fair values voor je uitgebreid met een aantal aandelen van mijn watchlist. Aandelen die ik niet (meer) heb, maar die ik wel heel interessant vind.

Transacties

Afgelopen tijd heb ik drie nieuwe posities toegevoegd, Smurfit Kappa, Deutsche Post en Meta. Daar kom ik straks nog even op terug.

Daarnaast heb ik sinds de vorige fair values update van maart een aantal posities bijgekocht. Zalando, BMW, Thor, Heidelbergcement, Alstom, Samsung en Kion. Over de bijgekochte posities is niet zoveel nieuws te vertellen. Gewoon goede bedrijven met onderwaardering..

Ook heb ik twee posities verkocht, Ahold en Archer Daniel Midland. In de podcast van Jong Beleggen heb ik daar al even bij stil gestaan. Mocht je die gemist hebben, dan lees je nu hier ook een korte toelichting.

Maar eerst iets belangrijkers…

Yield

Een grotere verandering in het lijstje fair values is op het oog niet zichtbaar, die zit onder de motorkap. Ik heb mijn yield aangepast van 10 naar 11%. Yield is natuurlijk gewoon een mooi woord voor rendementseis. En van 10 naar 11% lijkt niet veel, maar voor de fair value van een aandeel maakt het nogal uit. En door het compounding effect is 1% extra rendement per jaar op lange termijn heel veel.

Yield en risicovrij rendement

Sinds 2008 hanteer ik een yield van 10% en dat heb ik nooit aangepast. Rond die tijd was de spaarrente 3-4%. Een ook de staatsobligaties hadden een yield rond dat percentage. Het gemiddeld rendement op aandelen is historisch 6-8% (afhankelijk van de index en de periode). En zo werd bij mij 10% geboren. Het is 2-4% beter dan de index en 6-8% meer dan het risicovrije rendement (staatsobligaties en spaarrekening). Ik vond het een mooie doelstelling 😎.

Van 10 naar 11%

In de jaren daarna daalde de rente naar een range tussen 0-2%. Ik was inmiddels een paar jaar verder met beleggen en had vertrouwen dat ik ook 8-10% boven het risicovrije rendement kon behalen. Dus de yield van 10% bleef staan.

Ik verwacht alleen dat het risicovrije rendement de komende jaren gemiddeld hoger zal liggen dan pak hem beet de afgelopen 5 jaar. Op basis daarvan verhoog ik mijn yield. Uiteindelijk is beleggen namelijk een extra vergoeding voor de hoeveelheid risico die je loopt boven het risicovrije rendement. De hoogte van die risicovergoeding is (naast je hoeveelheid risico) natuurlijk afhankelijk van hoe goed je belegt. Behalve als je in de efficiënte markt theorie gelooft. Maar dat is weer een ander onderwerp 😁. 15 jaar beleggen is mij aardig af gegaan. Ik vertrouw er op dat ik die 11% ook waar kan maken.

En waarom niet een yield van 12% of 15%?

1) Ik verwacht niet dat de rente meerjarig uit de klauwen gaat lopen. Uiteindelijk zal het weer stabiliseren naar een gezond marktgemiddelde. Waarbij het gratis geld tijdperk niet snel terugkomt, maar waar we ook geen lange periode torenhoge inflatie krijgen. Ik pas mijn yield aan op basis van meerjarige verwachtingen van rentes en niet op basis van dagkoersen.

2) Afgelopen jaren was mijn gemiddelde rendement 18%. Maar dat biedt geen enkele garantie naar de toekomst. Deels was het geluk door het moment waarop ik begon en deels zal het ook wel een beetje mee hebben gezeten hier en daar. Ik wil mezelf niet overschatten.

3) Uiteindelijk is het gewoon niet extreem belangrijk welk percentage je kiest. In mijn strategie heb ik 20 aandelen waar ik de business uitstekend vind en waar een onderwaardering in zit. Door van 10% yield naar 11% te gaan verandert er niks aan de business en worden er nauwelijks andere bedrijven interessanter. Alle bedrijven gaan namelijk door de 11% trechter. Goed beleggen zit nou eenmaal niet in Excel. Als je de yield verhoogt kan je wel stellen dat winst op korte termijn meer waarde heeft dan op lange termijn. En dat klopt ook met hogere rentestanden

Die 11% houd mij een beetje extra scherp. Het zorgt er voor dat ik net wat verder ga kijken en naar meer bedrijven op zoek ga. Met 10% yield vind je nu eenmaal sneller ondergewaardeerde bedrijven dan met 11%. Wat ik niet ga doen is meer risico lopen. De oplossing is langer zoeken, want dat levert weer nieuwe en betere opties op.

Voor het lijstje fair values is die 1% aanpassing in ieder geval een belangrijke wijziging in de waardes die je ziet staan.

Verkochte posities

Over Archer Daniels Midland schreef ik eerder in Fair values september ’21, februari ’22 en maart ’22. Mocht je de nodige achtergrondinformatie interessant vinden. Voor Ahold vind je dat in deze updates: september ’21, december ’22 en januari ’22.

Archer Daniels Midland (ADM)

ADM heb ik in januari 2021 gekocht voor $53. De groei werd wat mij betreft zwaar onderschat destijds. Het beeld van ADM als trage stabiele groeier is niet meer van deze tijd. De agrarische sector staat voor grote verschuivingen en zit op allerlei mondiale trends. ADM is daarin ijzersterk gepositioneerd en bovendien heeft het een uitstekend management.

Alleen in maart 2022 was de koers inmiddels opgelopen tot boven de $90. En dat zat boven de fair value en daarmee reden voor verkoop. De voedselschaarste en oplopende prijzen hebben daar waarschijnlijk voor gezorgd. Alleen dat gaat zich uiteindelijk ook weer normaliseren. Ik denk dat beleggers hier de korte termijn overschatten en de lange termijn onderschatten.

Ahold

Ahold heb ik in maart 2021 gekocht voor €22. De koers lag in januari en april 2022 boven fair value en op beide momenten heb ik delen Ahold verkocht boven de €30. Niet heel veel bijzonders verder.

Nieuwe posities

Door de verkochte posities ontstond er ruimte. Ik had 17 van de 20 posities ‘bezet’ en keek dus rustig rond naar aanvullingen. In maart en april was ik er nog niet uit en heb ik de beschikbare cash in ondergewaardeerde aandelen uit mijn portefeuille gestopt. De koersdalingen van mei waren voor mij voldoende reden om bij te storten en twee super interessante aandelen toe te voegen aan mijn portefeuille.

Deutsche Post

Bij de meeste vooral bekend van DHL. Vorige jaar stond nog bijna €60 op de borden, inmiddels is daar een derde vanaf op €40. Een overtrokken reactie wat mij betreft. Deutsche Post staat al heeeeeel lang op mijn watchlist maar was qua koers nooit echt aantrekkelijk genoeg. En bovendien heb ik een paar jaar PostNL in portefeuille gehad waardoor Deutsche Post niet echt meer in aanmerking kwam.

Terwijl Deutsche Post eigenlijk een veel mooier bedrijf is dan PostNL. Door de schaal heeft het veel meer innovatiekracht. Behalve post en pakketjes in de ecommerce is DHL een grote speler in het internationale vrachtverkeer. Dat logistieke netwerk is ongeëvenaard en daar hebben ze een Moat. Alles bijelkaar is Deutsche Post een van de grootste logistieke bedrijven op aarde met uitstekend management. De Moat in combinatie met verregaande digitalisering en automatiseren in de processen maakt dat er komende jaren nog meer waarde te creëren is.

Meta

De hele westerse wereld is klant, elke dag. Scheelt niet veel in ieder geval. En dat voor half geld 😋. Meta stond namelijk niet zo lang geleden boven de $380. Dat was wellicht een beetje overtrokken, maar de $190 van nu slaat wat mij betreft nergens meer op. Alleen bij behoud van bestaande business is dat al wel de waarde van Meta.

Ik ben afgelopen jaar steeds meer gaan geloven in de toekomst van de Metaverse. Die fantasie in het aandeel Meta vind ik heel interessant. En natuurlijk is er ook nog vanalles mogelijk met Whatsapp, Pay, NFT’s, hardware, e-commerce, etc.

Smurfit Kappa

Had ik kort geleden verkocht op £41, dat was namelijk boven fair value. Zie eventueel Transacie Mania!. Maar een maand later ging er 30% van de koers af. Van m’n tenen tot kruin wist ik dat dat een extreem overtrokken reactie was. Ik kocht het dus weer terug, maar dan twee keer zoveel.

De kwartaalcijfers bevestigden onlangs mijn beeld. De omzet en Ebitda stegen met 33%. Ja echt… De verkoop van kartonnen dozen 🤷‍♂️. De marge was ook op peil, 17%. Al met al blij mee dus.

Fundamentele analyses

Als je een beetje een idee wil krijgen hoe de analyses tot stand komen… 7 en 14 april hebben Pim Verlaan en ik de analyses van Spotify en Airbnb besproken in de podcast. Die kan je hier lezen en luisteren:
95. Fundamentele analyse: Spotify
96. Fundamentele analyse: Airbnb

Eind vorig jaar zat ik met Milou Brand in de podcast om het over Alstom te hebben. Die kan je hier teruglezen en luisteren:
78. Fundamentele analyse in de praktijk

Tot slot

Vragen? Stel ze via Instagram.
https://www.instagram.com/dennisemmelkamp/

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel namelijk mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.

Mijn actuele portefeuille kan je volgen via: https://beta.portfoliodividendtracker.com/p/JtnSovpfSBJZogE0

De volgende update van mijn fair values deel ik op 19 juni. Dat is net als vandaag ook de derde zondag van de maand.


Een gedachte over “Fair values mei ’22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *