Aandelenemissie Alstom

Hoe werkt dat? En wat moet je er mee? Die vraag heb ik de afgelopen dagen vaak gekregen. Ik help je een eindje op weg!

Zo werkt de aandelenemissie (van Alstom)

De aandelenemissie van Alstom is vergelijkbaar met emissies van andere bedrijven, het werkt bijna altijd op deze manier.

Als bestaande aandeelhouder Alstom heb je het recht op 1 extra aandeel Alstom voor elke 5 aandelen die je bezit. Je betaalt € 13 per nieuw aandeel.

Dus de extra regel die je in je portefeuille ziet zijn het aantal rechten die je hebt ontvangen. Het aantal rechten komt overeen met het aantal Alstom aandelen die je bezit. En voor elke 5 rechten die je hebt, kun je dus 1 aandeel Alstom kopen voor € 13. Die korting zit erin zodat aandeelhouders een incentive hebben om de aandelen te kopen.

Het recht om te kopen met korting is daarom ook iets waard. In het geval van Alstom werkt dat als volgt:

Op peildatum 23 mei was de koers was € 18,22. En de theoretische waarde van het aandeel Alstom, na de aandelenuitgifte, € 17,35. En de theoretische waarde van de rechten € 0,87. Dat betekent dus dat de koers theoretisch € 0,87 zakt na uitgifte en dat is precies de waarde van je rechten.

De waarde van 5 rechten is € 4,35 (5 x € 0,87). En zo kom je op de uitgifteprijs van nieuwe aandelen, € 17,35 – € 4,35 = € 13.

Dit zijn de waardes op peildatum. De afgelopen dagen is de koers natuurlijk gewijzigd waardoor de waardes ook zijn veranderd. Maar de som werkt nog op dezelfde manier. Er kunnen wel kleine verschillen ontstaan waardoor de som niet exact klopt (contante waarde verschillen, risico-opslag, etc.). Het gaat om het principe… 🙂

Deze opties heb je

Er zijn 2 opties.

Je maakt (deels) gebruik van je rechten en koopt aandelen Alstom bij voor € 13. Je bent dan je rechten ‘kwijt’ en dus ook de waarde die ze hebben.

Of je verkoopt je rechten voor de marktwaarde van dat moment.

Beide opties zijn in theorie even goed. Ofwel je krijgt € 4,35 per 5 rechten door te verkopen. Ofwel je krijgt € 4,35 korting op de aankoop. Het is dus vooral de vraag of je extra aandelen wil of niet. Voor beide is wat te zeggen en is vooral een individuele afweging. Let wel… Zoals eerder gezegd… Dit bedrag veranderd afhankelijk van de koers van het aandeel.

Het is belangrijk om in ieder geval voor de deadline een keuze te maken. De meeste brokers verkopen de rechten bestens na de deadline (inclusief kosten). En dan ben je slechter af.

Voor de ING beleggers…

Als praktische tip voor ING beleggers… Op je portefeuille pagina (in je browser) klik je rechtsboven “regelen”. En dan “aandelen claimemissie”. Daar kun je inschrijven om de aandelen te kopen. Verkopen van de rechten werkt gewoon op de normale manier.

Hoe het bij andere brokers werkt weet ik niet precies. Dat is even zoeken…

Tot Slot

De nieuwe fair values update is in de maak… 😎

Tot snel! 🫶🏻

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel namelijk mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.

Mijn actuele portefeuille kan je volgen via:
https://app.portfoliodividendtracker.com/p/JtnSovpfSBJZogE0

4 gedachten over “Aandelenemissie Alstom

 1. Deze reactie kreeg ik van DeGiro

  Details corporate action
  Voor elk aangehouden aandeel Alstom (FR0010220475) heeft u 1 verhandelbare claim ALSTOM DS (FR001400Q9B4) ontvangen. Per 5 ontvangen claims heeft u de mogelijkheid om 1 nieuw aandeel Alstom (FR0010220475) aan te kopen tegen EUR 13 per aandeel.

  Additionele informatie
  Meer informatie over deze corporate action vindt u hier.

  Wat zijn de mogelijkheden met uw claims?
  U kunt uw claims verhandelen in de markt. De laatste handelsdag van de claims is 6 juni 2024. Let op, handelstijden van claims kunnen afwijken van reguliere handelstijden.
  U kunt uw claims uitoefenen tegen bovengenoemde ratio. De deadline om uw claims uit te oefenen is 7 juni 2024 12:00 (CET). Zie Aanmeldingsprocedure.
  Indien u de claims niet uitoefent of voortijdig verkoopt, zullen de claims waardeloos uit uw account worden geboekt.

  Aanmeldingsprocedure Alstom
  Indien u uw claims wenst uit te oefenen kunt u dit bewerkstelligen door een order te plaatsen voor het product ‘ALSTOM – Subscription Offer (EPA) – (FR00ALSTDSUB)’. U kunt uw claims uitoefenen door op de volgende manier een order te plaatsen:
  Zoek het product via naam ‘ALSTOM – Subscription Offer (EPA)’ of ISIN code ‘(FR00ALSTDSUB)’ via de zoekfunctie linksboven in de Webtrader
  Plaats een kooporder
  Selecteer orderduur: Doorlopend
  Selecteer ordertype: Limiet
  Geef een limietprijs op van 13
  Aantal: Geef het aantal aandelen op dat u wenst aan te kopen met uw claims (veelvoud van 1)

  Wij attenderen u erop dat u tijdens het plaatsen van de order over voldoende vrije ruimte dient te beschikken om de aankoop van de nieuwe aandelen te kunnen doen. Indien er onvoldoende vrije ruimte is, zal uw order worden geweigerd.

  Heb ik mijn order correct geplaatst?
  Wanneer u een order plaatst voor het subscription offer product zal deze bij openstaande orders blijven staan tot de deadline. U kunt uw order tot de deadline aanpassen en/of verwijderen. Enkel indien u de order niet correct heeft geplaatst, zal uw order op de deadline door ons uit uw openstaande orders verwijderd worden.

  Rekenvoorbeeld:
  Indien u 103 claims heeft ontvangen, kunt u 20 nieuwe aandelen kopen tegen EUR 13 per aandeel. In dat geval geeft u 20 op bij ‘aantal’.

  Rekening houdend met de ratio kunt u maximaal 100 claims uitoefenen. De overige 3 claims kunt u desgewenst verkopen in de markt. Wanneer u dit niet doet zullen de claims na de laatste handelsdag waardeloos uit het account worden geboekt.

  Het is niet mogelijk om meer dan het maximaal aantal te ontvangen aandelen (in dit voorbeeld 20) op te geven. Orders die een groter aantal bevatten dan waar u recht op heeft, zullen worden verwijderd.

  Wat gebeurt er na de deadline?
  Indien u de order correct heeft geplaatst, zullen deze claims na de deadline uit uw portefeuille worden geboekt en ontvangt u een reserveringsregel voor de te ontvangen aandelen. U ziet dit in uw portefeuille in de vorm van een “non-tradeable” positie. Zodra wij de nieuwe aandelen hebben ontvangen vanuit het bedrijf, zullen wij deze zo spoedig mogelijk in uw portefeuille boeken. Doorgaans neemt een kapitaalverhoging 3 tot 4 weken in beslag.

  Wanneer u uw claims niet aanmeldt of voortijdig verkoopt, zullen de niet-aangemelde claims waardeloos uit uw portefeuille worden geboekt.

  Voor het aankopen van de claims kan het zijn dat u de betreffende productgroep in moet schakelen. U krijgt hiervan een melding bij het plaatsen van een order. Voor het verkopen van de claims is dit niet nodig. U kunt doorklikken om de order plaatsen

  1. Hi Jeanine, ik koop de aandelen bij 😀. Ik heb nog wat cash beschikbaar en wat mij betreft is Alstom nog relatief goedkoop. Daarnaast heb ik nog steeds vertrouwen in het verdienmodel en de toekomst van de branche.

 2. Dit mailtje kreeg ik over de aanmeldingsprocedure;

  Aanmeldingsprocedure Alstom

  Indien u uw claims wenst uit te oefenen kunt u dit bewerkstelligen door een verzoek te sturen naar ca@degiro.nl:

  Met uw gebruikersnaam
  Met het aantal claims dat u wenst uit te oefenen
  Vanuit uw geregistreerde e-mailadres

  Wij willen u er op attenderen dat u op de deadline over voldoende vrije ruimte dient te beschikken om de claims uit te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *