Fair values Augustus ’23

“Dode beleggers zijn de beste beleggers” zegt men. Omdat ze niet meer handelen. Ik weet inmiddels dat je niet dood hoeft te gaan om weinig te handelen.

Start een klusproject!💪

Je houdt gegarandeerd nauwelijks tijd over.😀

Even een inkijkje hoe mijn leven er tegenwoordig uitziet…

Maar we zijn lekker aan het knutselen en half december is het klaar ✅

Transacties

Eerst maar even de wijziging in mijn portefeuille sinds de laatste update (Fair values juni ’23)

Thor

Thor heb ik deels verkocht voor $ 109. Mijn positie is daarmee verkleind van ruim 7%, naar ca. 4% van mijn portefeuille. Thor was door de stijging van afgelopen periode mijn grootste positie geworden. Vanaf 1 juni was Thor namelijk met ca. 40% gestegen. De combinatie van een beperkte onderwaardering en een grote positie is de reden dat ik mijn positie heb afgebouwd. Mijn opvattingen over Thor zijn verder nog steeds hetzelfde.

Obligaties

Inmiddels was mijn cashpositie opgelopen tot >5%. Op zich niet zo erg, alleen kon ik geen bestemming vinden. De meeste aandelen zijn gewoon niet ‘echt’ heel goedkoop. Ze zijn er vast. Alleen niet tussen de bedrijven die ik goed begrijp. En anders heb ik ze gewoon nog niet gevonden. Het beperkte handelen wordt dus niet alleen veroorzaakt door het klusproject.

En in mijn bestaande postities hebben aandelen met grote onderwaardering al een relatief grote positie. Of ze zijn bewust klein door het hoge risicoprofiel.

Ik heb natuurlijk ook nog goed gekeken naar Adyen na de koerval. Alleen ben ik nog steeds niet overtuigd, dus die laat ik nog even links liggen.

Als alternatief voor cash ben ik in de obligatiemarkt gedoken. En daar heb ik wel interessante bestemmingen gevonden. Niet omdat ik denk dat ze op lange termijn interessanter zijn dan aandelen. Maar op korte termijn wel interessanter dan cash. En met korte termijn bedoel ik 1-3 jaar.

Ik ben dus gestart met het gespreid maandelijks kopen van obligaties. Concreet deze posities:

 • iShares $ Corp Bond 0-3yr (IE00BG5QQ390)
 • iShares $ Treasury Bond 1-3yr (IE00BDFK1573)
 • iShares € High Yield Corp Bond (IE00B66F4759)

De gemiddelde looptijden van de bonds zijn respectievelijk; 1.6, 1.9 en 3.3 jaar. Met een yield to maturity (YTM) van 5.0%, 5.8% en 7.4%. Dat is het jaarlijks rendement als de huidige bond portefeuille aangehouden wordt en afloopt op einddatum. Verder zijn de dollar posities gehedged ten opzicht van de euro.

Als de rente gaat zakken dan zullen de obligatiekoersen gaan stijgen. Dus in dat scenario zal ik de obligatieposities waarschijnijk weer gaan afbouwen. Zolang de rente relatief hoog blijft of oploopt zal ik waarschijnlijk obligaties blijven bijkopen.

Maar als de rente zakt, dan stijgen de aandelenkoersen toch?

Nee. De correlatie tussen rente en aandelenkoersen is er één effect van hoe prijsvorming van aandelen tot stand komt. Er zijn nog tientallen andere effecten. De correlatie van treasury yields en de S&P 500 is sinds 1927, 29 keer veranderd. En niet een beetje, namelijk van -/-93% tot +86%.

In de huidige economische tijd denk ik dat de rente pas gaat zakken als de economie verder inzakt en de werkloosheid oploopt. Dat effect gaat waarschijnlijk een grotere impact hebben dan wat verandering in de yields van treasury bonds.

Maar goed, we zullen wel zien…

Aandelen zonder onderwaardering…..

Waarom verkoop je de aandelen niet die rond fair value zitten? Dat is wel de meest gestelde vraag sinds mijn vorige update (Fair values juni ’23).

Meta heb ik onlangs wel verkocht omdat het boven fair value stond. En Thor heb ik nu dus afgebouwd omdat het dicht bij de fair value kwam. Maar hoe zit het dan met Alphabet, Airbnb, Electronic Arts, BMW en Deutsche Post DHL? Ze hebben allemaal dicht bij of boven de fair value gestaan. Of staan dat nog steeds. Moeten die ook niet verkocht of afgebouwd?

Tjah… En dan? De alternatieven liggen niet voor het oprapen. En daarnaast wacht ik graag de ontwikkelingen van de komende kwartalen af.

Geduld…

Dat is wat ik nu aan het doen ben. Ik bekijk waar het de komende maanden naar toe gaat. Uiteindelijk gaan de koop- of verkoopkansen zich wel aandienen. En in de tussentijd zijn de relatief dure bedrijven in mijn portefeuille fantastische bedrijven waar ik heel enthousiast over ben. In het verleden zijn die bijna altijd is staat geweest om de verwachtingen te overtreffen. Dus wie weet…

Fair values

Dan het lijstje met de nieuwe fair values.

Watchlist

Op mijn watchlist is inmiddels een nieuwe naam terecht gekomen: Hasbro inc.

Dit weekend komt namelijk Baldur’s Gate 3 (BG3) uit op de PS5 (op de PC is het afgelopen maand al verschenen). Dit is waarschijnlijk de game of the year 2023. Het is fantastisch ontvangen en er zijn al miljoenen exemplaren verkocht. Hasbro heeft de game niet gemaakt, maar heeft wel de licensies van Dungeons & Dragons (DnD), waar BG3 op is gebasseerd. Hasbro krijgt daardoor natuurlijk de royalties. Maar nog belangrijker; de aandacht voor DnD is nieuw leven ingeblazen. Ook voor spelers die er misschien nog nooit kennis mee hebben gemaakt.

En dat is precies de klant die ik ben. Ik heb BG3 gekocht en heb een starterset DnD gekocht. En ik ben enthousiast. DnD kan enorm groeien wanneer de game-industrie er verder mee ontwikkeld. En wanneer de cross-sell met fysieke board games op gang raakt.

Daarnaast verkoop Hasbro natuurlijk ook gewoon Monopoly, Levensweg, Nerf guns, Play-Doh, etc. etc. Kortom, ijzersterke merken met hier en daar wat fantasie voor groei in de toekomst.

En het fijne is… Ik begrijp het bedrijf gewoon heel goed. Ik weet namelijk hoe Monopoly werkt en waarom het zo leuk is. En hoewel ik zelf niet meer met Nerf guns door het huis ren, zie ik wel dat mijn jongste er lol mee heeft en het huis afbreekt.

Tot slot

Dan ga ik in de tussentijd weer even verder klussen. Volgende week een tennistoernooi spelen. En natuurlijk BG3 en DnD spelen😉.

Tot snel! 🫶🏻

Last but not least… Dit artikel is een kijkje in mijn brein. Ik deel namelijk mijn overwegingen en acties. Het is geen advies of aanbeveling. Maak vooral je eigen afwegingen.

Mijn actuele portefeuille kan je volgen via: https://beta.portfoliodividendtracker.com/p/JtnSovpfSBJZogE0

4 gedachten over “Fair values Augustus ’23

 1. Hi Dennis,

  Je geeft aan nog niet enthousiast te zijn van Adyen. Heb je voor Adyen ook een fair value? Vanaf welke koers zou het wel interessant voor je zijn?

  1. Hi Sander,

   Ik heb niet echt een fair value voor Adyen. Als ik de verwachtingen van het management voor groei en marges verwerk is natuurlijk wel een fair value te berekenen. Iets tussen de 1200 en 1600 zal het dan waarschijnlijk zijn. Maar ik ben niet echt overtuigd dat de Moat groot genoeg is voor een toekomstige marge van 65%. En misschien snap ik het gewoon niet goed genoeg. Alleen heb ik ook nog geen sluitende argumentatie gehoord van mensen die het wel goed (zeggen te) snappen. Er is nou eenmaal concurrentie en volgens mij blijft die gewoon, of wordt zelfs groter. Met dergelijke marges is het heel aannemelijk dat er meer partijen gaan komen. Ook daar heb ik nog geen sluitende argumentatie gehoord die dat tegenspreekt.

   Aan de andere kant ben ik ook niet negatief hoor. Ik weet het gewoon niet zo goed. En ik denk dat veel Adyen beleggers het eigenlijk ook niet weten, maar het verhaal wel geloven. En dat is niet mijn manier van beleggen, daar slaap ik niet zo goed op 😁.

 2. Hi Dennis,

  Ik zag dat je Alstom hebt bijgekocht na de cash waarschuwing. Ik weet dat je soms contrair gaat en ik wil je graag begrijpen. Hoe kijk jij aan tegen de volgende zaken
  1. De free cash flow generatie, hoe gaat Alstom die verbeteren, track record over meerdere jaren is niet best. ‘Cash focus’ programma aangekondigd, verder geen duidelijkheid over wat dit plan inhoudt
  2. Skin in the game management of gebrek daaraan
  3. Aandelenemissie risico op korte termijn, ik acht die mogelijk want zoveel cash is er niet en lenen lijkt me lastig voor ze gezien huidige schuld icm. eigen vermogen wat veelal uit goodwill bestaat

 3. Hee Dennis,

  Ik volg je fair value berichten altijd met veel plezier. Er is de afgelopen maanden veel gebeurd.
  – Alstom met een beste tegenvaller.
  – smurfit kappa met een fusie
  – Kion met wat tegenvallende orders.

  Je bent vast druk met verhuizen maar ik wou even laten weten dat ik erg nieuwsgierig ben naar je komende fair value!

  Groetjes Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *